Wednesday, May 24, 2006

Refused Are Fucking Dead


Så kom den då äntligen i posten, den efterlängtade dvd'n "Refused Are Fucking Dead". En dokumentär producerad av Refuseds gitarrist Kristoffer Steen som speglar tiden innan bandets splittring 6 oktober 1998 i Harrisonburg. Genom intervjuer med dom andra i bandet blandat med privata videoupptagningar från livet bakom scenen så får man, på ett sätt som man inte tidigare har kunnat, lära sig vad som ledde till splittringen av Sveriges främsta förkunnare av hardcore-musiken. Filmen känns ärlig och naken, och med suggestiva, smått norrländska, musikstycken signerade Rikard Borggård i bakgrunden så är den i mina ögon rent ut sagt vacker. Det man dock kan tycka är tråkigt är att då själva dokumentären klockar in på knappa 35 minuter så hinner den inte riktigt gå in på djupet, och det ger en mest en lust att höra Dennis, David, Jon och Kristoffer prata mer om konflikterna, spänningarna och tankegångarna runt deras musikaliska arv som dom faktiskt lämnade efter sig. Men det är på samma gång lite av tjusningen. Den är kort, vacker och givande. Precis som gruppens samtliga skivor.

Det medföljande bonusmaterialet i fråga om liveklipp från P3 Popstad känns dock mest onödigt och något som drar ner helhetsintrycket som helhet.

Men jag rekommenderar ändå alla musikintresserade att se filmen och få chansen att komma lite mer inpå kroppen på dessa kreativa genier.

2 comments:

Anonymous said...

Att de splittrades 1988 stämmer väl ändå inte, hihi... För övrigt dokumentären bra, men väl kort och gav fler frågor än svar tycker jag. Men men, den var välgjord och fruktansvärt intressant!

michael said...

Ooops! en sån blunder, haha! klart det ska stå 1998 :)

Ja, jag tyckte som sagt mycket om den!